top of page
  • Writer's pictureIndo Naturals

Mikroplast: hva vi vet og hva vi må gjøre

Det er ikke lenge siden fokuset på mikroplasten startet. Nyheter rundt denne usynlige fienden kommer nå nesten ukentlig. Her er hva vi vet og hva vi kan gjøre med det.


Masseproduksjonen av plast begynte for nesten 60 år siden, og nå eksisterer fortsatt omtrent 80 % av plasten er laget siden starten. Noe av den har knapt degradert, mens annen plast har blitt til tusenvis av plastbiter som driver rundt i havene og til og med flyr rundt i luften.


Hva og hvor er det?

Mikroplast er bittesmå plastbiter som ofte er usynlige for øyet. Alt fra polyesterklær til bildekk genererer disse usynlige bitene. Det meste plastavfallet finner veien til havene på et tidspunkt. Mikroplast er funnet i på de dypeste områdene i havene, under den arktiske isen, i fisk og i mennesker (CNN).


I våre hjem kommer mikroplast ut i kloakksystemet via våre vaskemaskiner hver gang vi vasker tøy av polyester, nylon eller andre plasttekstiler. Det er også mange kosmetikk- og hudpleieprodukter som inneholder mikroplast. Avløpsrensesystemer blokkerer ikke for mikroplast og dette medfører at mikroplasten ender i havet eller andre vannforekomster.


Hvordan vil det påvirke oss?

Vi vet at mikroplast er overalt rundt oss, men virkningen er fortsatt ukjent. Skadelige bakterier kan feste seg til mikroplast og ofte siver plasten ut miljøgifter. En studie gjort på virkningen av mikroplast på fisk fant at fisken som ble utsatt for mikroplast så ut til å miste kognitive evner, de ble tregere og tilsynelatende mindre intelligente (REUTERS).


Hva kan vi gjøre?

Mange av dagens plastløsninger dreier seg om resirkulering. Imidlertid krever resirkulering en enorm mengde infrastruktur og energi og det er nesten umulig å unngå mikroplastforurensning i prosessen med å resirkulere plast.


Å redusere plast er den eneste langsiktige løsningen, og det bør det nok skje raskt, ettersom vi ikke helt vet hvordan mikroplast vil påvirke planeten og vår egen helse. Bransjer som bildekkindustrien bør raskt finne nye løsninger. Men det er også måter vi alle kan bidra med i vår egen hverdag.


Å bytte ut kroppsskrubber i plast med en naturlig loofa er et enkel miljøvennlig løsning som også vil gi deg en bedre skrubbeeffekt og dusjopplevelse. Det er derfor vi utviklet vår loofa-kroppsskrubb laget av en tørket grønnsak. Sjekk ut alle våre 6 tips nedenfor.






bottom of page